Achter de schermen bij….Hoop voor zwervertjes


Onze 2e reportage is er ééntje achter de schermen bij Hoop voor zwervertjes.
Deze mensen verdienen aandacht en steun, daarmee dat wij van Ingelmunster In Beeld ook op deze manier ons steentje willen bijdragen……

Lotje Debruyne, een 47 jarige dierenliefhebster uit Ingelmunster die iets heeft met poezen…laten we maar zeggen iets veel heeft met poezen.
We hadden met Lotje afgesproken bij haar thuis om er een achter de schermen reportage te maken over haar kattenasiel.
Rond het afgesproken uur waren we ter plaatse, een subtiel plaatje op de oprit wees erop dat we bij Hoop Voor Zwervertjes waren.
We mochten via de garage naar binnen, nu ja garage…die was helemaal ingepalmd door benches voor de nieuwkomers ten huize Hoop Voor Zwervertjes. De pelletkachel zorgde voor een lekker warm verblijf in de eerste opvangruimte, je zag meteen dat dit een verwenparadijsje was voor poezen om ze zo goed mogelijk op hun gemak te stellen. Het huis van Lotje is dan ook volledig verbouwd voor de poezen. Mooie krabpalen, zit, lig en hanghoekjes….de beestjes hebben bij Lotje echt niks te kort.

Bange poes in de eerste opvang, beschermd door een grote knuffel.

We plaatsen ons aan tafel om een leuk gesprek te beginnen. Net zoals ik met Hein Denturck had gedaan (In ons eerste reportage) heb ik verteld wat de opzet en bedoeling was van onze website. Het zijn geen Jambers of Pano toestanden waar we de mensen het ei uit het…..je weet wel vragen maar gewoon de mensen hun verhaal laten doen en wat niet openbaar mag komt ook niet openbaar, daar maken we een duidelijke afspraak over.
Hieronder gaan we verder met onze initialen, Ingelmunster In Beeld is IIB en de tekst van Lotje staat cursief geschreven

Een mooie spreuk aan de muur.

IIB: Lotje stel eerst jezelf even voor.
Ik ben dus Charlotte Debruyne maar iedereen kent mij als Lotje Zwervertje, 47 lentes jong en woon in de Kortrijkstraat 152 te Ingelmunster waar het asiel zich ook bevindt.

IIB: Heb je het al altijd voor poezen gehad ?
Ja, van toen ik een kleine meid was had ik al een voorliefde voor poezen, maar bij ons thuis hadden ze een horecazaak en was het daarmee onmogelijk om zelf een dier te houden, want horeca en dieren dat gaat jammer genoeg niet samen.

IIB: Hoe ben je dan in die poezenwereld terecht gekomen ?
Zoals ik zei, van thuis uit was het niet mogelijk maar vanaf ik op eigen benen begon te staan kon ik mijn dromen beginnen waarmaken. Mijn allereerste poes heb ik gevonden aan het bedrijf Spano in Oostrozebeke. Ik ben dat beestje beginnen verzorgen en zo is de bal aan het rollen gegaan. Mensen die een poes vonden die bijvoorbeeld door een auto was aangereden brachten die naar mij en ik verzorgde die. Zo deed dit rap de ronde dat ik poesjes opving en hielp en zie nu tot wat dat geleid heeft, ik heb nu al een jaar of 4 – 5 mijn erkend dierenasiel.

De buitenrennen voor de poezen

IIB: Je beheert de organisatie Hoop Voor Zwervertjes, wat houdt dat juist in ?
Wij vangen poezen op die aan hun lot zijn over gelaten, gevonden, gekwetst, ziek…noem maar op, alles komt hier binnen. Ik werk ook voor de gemeente, dit wil zeggen vangacties of als er ergens een probleem is met poezen die moeten weggehaald worden dan sta ik dag en nacht klaar om die diertjes te gaan helpen. Dan komen die hier bij mij terecht en krijgen die beestjes waar ze recht op hebben, dat is in eerste instantie een goede gezondheid en daarna een gouden mandje vinden.

Wie wil deze lieverd nu geen gouden mandje geven ?

IIB: Krijg je ook zieke poesjes binnen ?
Ja, jammer genoeg zijn er veel poezen die hier verzwakt of ernstig ziek toekomen, vooral kittens zijn een probleem, ook voor deze dieren proberen we het beste ervan te maken wat niet altijd gemakkelijk is. Het gebeurt soms ook dat ik thuiskom en dat er een doos voor de deur staat….soms zijn het geen prettige taferelen dat je dan ziet.

IIB: Als je zieke dieren binnenkrijgt die moeten verzorgd worden, kan je ergens terecht waar ze je steunen want iedereen weet dat zoiets veel geld kost.
We proberen op alle mogelijke manieren aan centen te geraken om alles te bekostigen, gemakkelijk is dat niet maar opgeven staat niet in mijn woordenboek die diertjes zijn mijn kindjes en voor je kindjes doe je alles toch? Zo doen we veel rommelmarkten om een centje te verzamelen en doen we soms een organisatie zoals dit jaar een kerstmarkt (Later meer hierover). We hebben ook wat steun van de plaatselijke dierenartsen Sam Verstraete en Filip Hanssens die dag en nacht voor ons beschikbaar zijn. De grootste hap uit het budget zijn de vele medicijnen die we nodig hebben, dit kost enorm veel geld.

IIB: En wat dan met dieren die een operatie moeten ondergaan ?
Daarvoor hebben we de steun van Azura, gelukkig maar want anders is dit niet betaalbaar voor ons. Azura is een organisatie die erkende asielen helpt om die kosten draaglijker te maken, zo heb ik al veel poezen van het spuitje kunnen redden en die nu terug een mooi leven hebben.

IIB: Nog zoiets, het spuitje…hoe sta je daar tegenover?
Aan euthanasie doen wij niet mee, iedere poes krijgt de kans om te overleven tot het echt niet verder meer kan. Aids, blind, leucose, gehandicapt….alle dieren krijgen een eerlijke kans maar als er dan eens ééntje moet gaan…..tja dan vloeien de traantjes. Zoals overlaatst met kleine Luka die ernstig ziek binnengekomen was, we hebben er zo hard voor gevochten en kosten nog moeite gespaard om Luka erdoor te krijgen en dat was ons gelukt, het diertje had dan ook een een goede thuis gevonden en is toch plots overleden….ik heb 2 dagen en nachten lopen huilen. Dan Lucky, een mooie witte poes die uit een labo is gered. Haar pezen van de schouder waren doorgesneden waardoor het pootje helemaal uit haar hals kwam gestoken, we hebben die poes echt van de dood gered door ze bij ons op te vangen en ook met de steun van Azura te laten opereren, na 2 operaties hebben we moeten beslissen om haar kapot gemaakte poot te amputeren, ondertussen stelt de poes het goed op haar 3 pootjes.

IIB: Hoeveel poesjes heb je momenteel hier in de opvang ?
Nu zitten er hier 33 poezen, maar we werken ook met opvanggezinnen waar de beestjes tijdelijk terecht kunnen. In totaal moet dat ongeveer een 100 tal diertjes zijn. Hier hebben we momenteel ook poezen die niet te benaderen zijn, gewoon uit schrik, die verblijven in één van de buitenrennen.

Buitenren waar de wilde poezen verblijven.

IIB: Hoe verdeel je je tijd ? Want zoiets kan je moeilijk even aan de kant schuiven he?
Ik ga ook nog gaan werken, gelukkig kan en mag ik soms vertrekken als er iets dringend is. Verder heb ik dagelijks de steun van mijn mama die komt helpen. Het asiel vraagt 100% van mijn tijd, er is niks anders meer in mijn leven. Graag zou ik bijvoorbeeld eens een zondagnamiddag gezellig bij het haardvuur naar een film kijken, maar dit kan gewoon niet. Ofwel gaat de telefoon dat ik ergens naartoe moet voor een ophaling van een poes, ofwel vragen ze hier thuis mijn aandacht door één of andere reden.

IIB: Krijg je dan van niemand anders hulp, vrijwilligers ofzo?
Nog zoiets, vrijwilligers….jammer genoeg zien sommige mensen enkel de mooie kanten maar als je dan eens vraagt om vandaag de kattenbakken te verschonen dan hebben ze plots zeer in hun rug en zie je ze de volgende dag niet meer. Ik heb wel een 2e hand en dat is Corine, Corine is hier elke vrijdag om te helpen schoonmaken en dat apprecieer ik enorm, er moesten meer zulke mensen zijn.

Lotje met haar 2e hand, Corine.

IIB: Hoeveel poezen heb je tot nu toe al opgevangen dit jaar ?
Dit zal toch al rond de 500 zijn, en we zijn nog maar half november
Terwijl Lotje dit zegt gaat de telefoon, mensen die verhuist zijn hebben de poes achter gelaten en wordt door spelende kinderen lastig gevallen….nog ééntje die mag opgehaald worden…

IIB: Geef je zomaar aan iedereen een poes mee ?
Nee hoor, we spreken ook wel met de mensen en ik heb een soort vragenlijst in mijn hoofd. Daaraan zie ik of de mensen geschikt zijn voor een poes te adopteren of niet, meestal loopt dit wel goed af, maar soms moet ik in het belang van het dier ook mensen afwijzen. De dieren komen op de eerste plaats.

IIB: Komen er soms dieren terug ?
Ja, heb net een poes terug gekregen, reden….ze was te lief…ook dit hoort erbij vrees ik.

IIB: Wat kost een adoptie voor de mensen ?
Iedere poes die hier vertrekt is wettelijk in orde, de kosten daarvoor zijn 160 Euro voor een kitten en dat is ook de prijs dat we vragen aan de mensen. Voor oudere dieren bekijken we situatie per situatie.

IIB: Zijn er poezen die je nooit wegdoet?
Ja, zoals ons gehandicapt poesje, haar kleine hersenen zijn afgestorven en het loopt wankel daardoor. Met zulke dieren kan je nergens terecht en die blijven dus voorgoed hier.

IIB: Kan je nog uitbreiden ? En je hebt hier ook buren hoe staat die daartegenover?
Ja ik kan nog uitbreiden, maar er is momenteel geen budget daarvoor…we hebben laatst enkele mooie containers gekocht en deze moeten nog ingericht worden om er tamme poezen in onder te brengen, maar dat kost ook allemaal zoveel centen. Alles moet bijvoorbeeld geïsoleerd worden, verwarmd enz…er komt heel wat bij kijken. Gelukkig hebben we goede buren en hebben we er geen problemen mee. Het gebeurt wel eens dat een poes in een bloembak…je weet wel…maar dat lossen we dan samen wel op. Dus met de buren geen probleem, gelukkig.

De containers die nog moeten ingericht worden.

IIB: Dan misschien nog iets over de gemeente, krijg je vanuit deze hoek steun?
Ja, we krijgen wel iets van de gemeente maar dat is eigenlijk lang niet genoeg. Dit zou gerust wat meer mogen zijn voor alles wat we doen qua ophaling, vangactie’s enz…het kost allemaal zoveel geld tegenwoordig, maar opgeven ken ik niet!

IBB: Je krijgt nu de kans om een beetje reclame te maken en wie weet komt er iets uit de bus…ga je gang
Het belangrijkste is natuurlijk de financiële kant van de zaak, indien er mensen financieel willen steunen kan dit door iets te storten op onze rekening van de VZW Hoop Voor Zwervertjes het rekeningnummer is BE35 3770 7044 1437 alles is welkom, we hebben mensen die ons maandelijks 2 Euro storten, alle beetjes helpen. Ten tweede is voeding voor ons heel belangrijk, indien mensen ons voeding willen schenken daar zijn we heel blij mee. Contact kan je opnemen via onze Facebook pagina Hoop Voor Zwervertjes
Dan hebben we op 15 en 16 december onze eerste kerstmarkt dat we organiseren hier op het terrein van het asiel, kortrijkstraat 152 Ingelmunster tussen de vele poezen. Iedereen is van harte welkom van 14h00 tot 19h00. Je helpt er diertjes in nood mee, want iedereen heeft recht op een mooi leven.

IIB: Met die wijze woorden “Iedereen heeft recht op een mooi leven” sluiten we af, bedankt Lotje om je verhaal te doen en de mensen te laten kennis maken met Hoop Voor Zwervertjes.

Onderstaand nog een fotoalbum met foto’s in grotere resolutie.