Thuis bij…Hein Denturck

Dit is onze eerste reportage (in hopelijk een lange rij) die we gemaakt hebben in de rubriek thuis bij….De eerste Ingelmunsternaar die we in beeld brengen is Hein Denturck, veel lees en kijkplezier………

Vrijdag 2 november hadden we een afspraak bij Ingelmunsternaar en potloodtovenaar Hein Denturck. Hein praat open over zijn leven, Portret For Life, hoe hij het verlies van zijn overleden Ann verwerkt enz..
Een mooi, soms aangrijpend maar vooral een positief verhaal…..om 10h00 hadden we afspraak bij Hein op zijn appartement in Ingelmunster, we worden er ontvangen door een vriendelijke man, met een lichte handdruk want Hein vertelde dat hij net een kleine operatie aan zijn hand achter de rug had.  Hein Denturck komt als eerste aan de beurt op onze nieuwe website Ingelmunster in beeld om zijn verhaal te doen. En wees gerust, Hein zal niet de enige zijn die we gaan in beeld brengen, er komt nog veel meer aan…
Voor vele mensen uit de streek is Hein een bekende Ingelmunsternaar mede door zijn tekentalent en de daaraan vast hangende Portret for life organisatie, maar er zijn ook nog veel mensen die Hein niet kennen en daar willen wij van Ingelmunster in beeld verandering in brengen. Daarmee willen we ook Hein een hart onder de riem steken. We tonen niet alleen zijn tekentalent maar ook de andere kant van Hein, zijn passie voor muziek, hoe zijn dagen eruit zien en zijn andere bezigheden.  Wat Hein doet voor de maatschappij is enkel en alleen maar met enorm veel respect, en met grote ogen te bewonderen. Verder in de reportage zal duidelijk worden wie Hein Denturck werkelijk is, een bezige bij die harde noten heeft gekraakt op persoonlijk vlak, diep in de put heeft gezeten maar de kracht heeft gevonden om verder te gaan en het leven terug een leuk gezicht te geven.
-Hein Denturck geboren op 24 december 1962 in Moorsele
-Echtgenoot van wijlen Anne Vroman.
-Hein heeft 2 kinderen, Jelle (29) en Febe (27)
-Sedert het overlijden van zijn echtgenote is Hein op pensioen.

Na een korte eerste kennismaking, wat uitleg over wat de bedoeling en het waarom van onze site “Ingelmunster in beeld” zijn we gaandeweg  aan een leuke babbel begonnen.
“Tof initiatief jullie site, onze gemeente in de kijker zetten kan enkel maar positief zijn en ik wil hier gerust aan mee werken en mijn verhaal doen want alles wat Portret For Life in de kijker kan zetten is meegenomen” zegt Hein.

Hieronder gaan we verder met onze initialen, Ingelmunster in beeld korten we af naar IIB, Hein zijn antwoorden staan in het cursief geschreven

IIB: Hein, we gaan meteen maar beginnen met Ann eens in beeld te brengen want Ann is eigenlijk de reden hoe het succes van Portret For Life tot stand is gekomen, en waarvoor je dit alles doet. En hoe kunnen we Ann beter in beeld brengen dan met je eigen tekening.

Wijlen Anne Vroman.

IIB: Wat voor iemand was Ann ?

Ann was een heel sociaal iemand, ook mede door haar werk in de bank. Ann werkte bij Belfius en eerlijk gezegd haar werk was haar passie, ze deed dit enorm graag.

IBB: Ann is in 2011 zwaar ziek geworden hoe hebben jullie die moeilijke tijd van ziekte doorstaan ?

Dat was een moeilijke tijd, Ann is ziek geworden in 2011 en terug genezen, we dachten dat alles goed ging komen tot we het verschrikkelijke nieuws kregen dat het terug was. Dan stort uw wereld in en ben je geen enkele dag meer gerust. Op 1 mei 2017 is Ann dan overleden.

IIB: Wist Ann dat ze je ging moeten achterlaten?

Hmmm….ja…….

IIB: Had je daar vooraf met haar al over gesproken dat je iets ging doen voor Kom op tegen Kanker?

Ja, Ann wist dat. Ik was daar eigenlijk al mee bezig voor Studio Kontrabas.

IIB: Hoe heb je na het overlijden van Ann die periode verwerkt?

De dood van Ann heb ik nog lang niet verwerkt, ik ga nog dagelijks naar het kerkhof. Rouwen gaat in ups en downs, ik kan soms nog heel diep zitten maar ik zie ook wel de mooie dingen in het leven. De impact van het verlies is enorm, mensen die in mijn situatie verkeren weten maar al te goed wat dat betekent.

Hein met zijn Ann

IIB: En dan is Portret For Life tot stand gekomen ?

Portret for Life heb ik opgestart omdat ik iets wou doen voor Studio Kontrabas, die in de tijd voor Music for life 24/24 muziek maakten voor kom op tegen kanker. Ik had eerlijk gezegd nooit gedacht dat dit zo’n succes zou worden, maar kijk het is geworden wat het nu is en ik ben daar heel gelukkig mee.

IIB: Je schenkt alles wat je verdient met het tekenen aan het goede doel, Kom op tegen Kanker dus ….

De volledige opbrengst van Portret for Life gaat naar Kom op tegen Kanker. Zelf hou ik er niets aan over, integendeel, de kosten van papier, potloden enz. draag ik zelf. De voldoening om Kom op tegen Kanker te kunnen steunen is mijn enige drijfveer.

IIB: Is tekenen zo niet meer een morele verplichting geworden ?

Ik blijf nog altijd graag tekenen, het brengt rust, ik weet soms niet meer hoe laat het is…ik ga erin op. Elke nieuwe opdracht is ook telkens anders en dat vind ik boeiend.

Zelfs een kleine handoperatie houdt Hein niet tegen om te tekenen.

IIB: Heb je daar een opleiding voor gevolgd of is het puur talent, want wees eerlijk, hetgene dat je maakt is wel topwerk he.

Ik heb mijn opleiding beeldhouwen, tekenen en schilderen gevolgd in de academie van Tielt, en zo gaandeweg door ermee bezig te zijn verbeter je jezelf en kom je tot de resultaten wat ze nu zijn.

IIB: Dus je doet meer dan alleen tekenen met potlood?

Ja, naast het tekenen met potlood doe ik ook nog aan schilderen met olieverf en ik doe ook aan beeldhouwen, voornamelijk in blauwsteen

IIB: Waar kunnen de mensen beeldhouwwerken en schilderijen terug vinden, staan die ergens tentoongesteld ?

Awel nu heel toevallig doen we met enkele personen, onder andere ikzelf een tentoonstelling van onze werken in het Kapelhof aan het station in Ingelmunster. Dat is op de hoek waar de antiekhandel was. De tentoonstelling krijgt de naam Art For Life en 25% van de inkomsten gaan ook naar Kom op tegen Kanker. Hierbij nodig ik iedereen uit om eens een kijkje te komen nemen . De data zijn 7 – 8 en 9 december 2018 en dan ook nog 14 – 15 en 16 december 2018. Iedereen welkom.

IIB: Je portretten spreken echt hoe en wie de mensen zijn, je kan gewoon door te kijken naar die tekening een levend beeld maken van die mensen. Hoe krijg je dat daarin met enkel een zwart potlood?

Het is voor mij heel belangrijk om heel goeie scherpe foto’s te hebben zodat ik alle details kan waarnemen en weergeven in het portret. In de meeste gevallen vertellen de mensen die een portret bestellen zelf wat het verhaal is en wat hen aangezet heeft om een portret te laten tekenen, soms zitten daar heel emotionele verhalen bij. Dikwijls overleden familieleden of vrienden maar ook wel leukere dingen zoals kinderen, huisdieren en zelfs al eens een oldtimer auto.
Automatisch zie je de emotie wel in mijn tekeningen, dat komt gewoon vanzelf.

IIB: Hoeveel uren werk heb je nodig om een portret te maken ?

Laat ons zeggen dat er ongeveer een 6 tal uren tekenwerk aan te pas komen voor 1 gezicht, ik heb tot nu toe ongeveer een 300 tekeningen gemaakt, dus dat is al heel wat uurtjes werk.

Zelfportret Hein Denturck

Tussen die ondertussen meer dan 300 tekeningen zit er ook een mooi zelfportret van Hein.

IIB: En is het orderboekje goed gevuld ?

Ja hoor, er staan momenteel 10 tekeningen in de wachtrij.

IIB: Zijn er zo dagen dat je zegt, nu even niet….laat mij nu allemaal eens gerust, ik doe vandaag eens iets anders ?

Er zijn natuurlijk ook dagen dat ik niet teken, ik heb nog heel wat andere bezigheden, ik ben bijvoorbeeld ook contrabassist bij ‘De Wilfrieds’, dat is mijn tweede passie. Samen met mijn broer Hans op een podium staan is zalig! Ik ben ook een fervent motorrijder.

Hein met zijn groep De Wilfrieds

Hein met zijn contrabas

De Wilfrieds En Moaten tijdens Labadoux met Hein (zonder baard) aan de contrabas

IIB: Wat bedoel je met fervent motorrijder ?

Mooie reizen maken met de motor, zo ben ik al enkele malen naar de Alpen geweest, gewoon genieten van alles. In 2019 staat er trouwens terug een motorreis op mijn programma, deze keer trek ik naar de Pyreneeën.

IIB: Hoe ziet een dag eruit ten huize Hein ?

Ik sta meestal om 7u op, na mijn ontbijt ga ik gemiddeld een kilometer of 6 wandelen, kwestie van in beweging te blijven. Daarna zet ik mij aan mijn tekentafel.
In de namiddag ga ik dagelijks naar mijn ma die in het rustoord in Ledegem verblijft. En om de veertien dagen doe ik de tocht naar Ledegem te voet en dat is toch een……30km. heen en terug.
‘s Avonds teken ik dan verder, mijn tv abonnement heb ik opgezegd voor mij is tv kijken verloren tijd.

IIB: Ga je dan nog dagelijks werken ook, dat is toch allemaal niet haalbaar?

Ten gevolge van het overlijden van mijn echtgenote leef ik nu van een overlevingspensioen. Ik ben 29 jaar vrachtwagen chauffeur geweest bij  Aldi, ik had er mooie uren en ik kon mijn beroep mooi combineren met mijn andere bezigheden. Maar toen Ann overleden is ben ik gestopt. In het dagelijks leven ben ik ook vrijwilliger bij de mindermobielencentrale van de gemeente. Ik doe dit met veel plezier en  met mijn eigen vervoer.

IIB: Toch druk bezette dagen voor jou, die meestal in teken van iemand anders staan, zijn er momenten of dagen dat je jezelf eens verwent en enkel eens aan jezelf denkt?

Een lekker etentje of een motoreisje met mijn vriendin daar zeg niet nee tegen! Ja, ik heb dus een nieuwe vriendin die ongeveer hetzelfde heeft meegemaakt als ik, zij heeft mij voor een groot stuk uit de put gehaald, wat helemaal niet wil zeggen dat ik mijn vrouw ooit zal vergeten. Niemand kan Ann ooit vervangen. Net zoals ook ik de man van mijn vriendin nooit kan vervangen maar het leven gaat voort.

Toen zag ik op de tafel een hele mooie tekening liggen van een meisje met een hond, echt prachtig gemaakt, ik zeg tegen Hein amai, dat is een schoontje !

Ja, dat is van iemand die een tekening heeft besteld en er nooit is om gekomen, heb al op verschillende manieren geprobeerd om die mensen te contacteren maar ze kijken niet meer uit…..jammer…het is de 2e maal dat ik zoiets voor heb. Begrijp dit niet goed.

IIB: Hein, hartelijk bedankt voor de kop koffie, de leuke babbel en om je medewerking te verlenen aan ons project voor Ingelmunster.

Dat is graag gedaan, zulke dingen vind ik tof om aan mee te werken.

Nog een leuke noot om het verhaal af te sluiten, toen ik vertrok bij Hein en met de lift naar beneden ging kwamen er 2 bewoners bij mij in de lift, ik had mijn fototas mee en nog wat attributen en had bekijks natuurlijk. Ik vertelde die mensen dat ik bij Hein was geweest om een verhaal over hem te schrijven. Hun reactie sprak boekdelen……Ah Hein, zo een toffe kerel, het is een creem van een vent. Enneeu, zet dat maar bij uw verslag he, iedereen mag dat weten en zet er ook maar  onze naam bij dat wij dat gezegd hebben………..Bij deze staat het vermeld Frans en echtgenote !

 

Wie Hein zijn Portret For Life wil steunen, dat kan. Een enkel portret kost 50 Euro, een dubbel 80 en een driedubbel 110 Euro. Hiermee steun je 100% Hein zijn Kom op tegen Kanker project ! Je kan met Hein contact opnemen via zijn Facebook pagina , ofwel via e-mail, mail adressen van personen plaatsen we niet openbaar om misbruik tegen te gaan. Wie Hein zijn gegevens wil mag contact opnemen met info@ingelmunsterinbeeld.be  dan doen wij het nodige.

Indien er personen zich geroepen voelen om zichzelf ook eens “in beeld” te laten zetten door ons, hun passie, hobby, zelfstandig beroep of wat dan ook willen delen en in de kijker te zetten neem gerust contact op met Ingelmunster in beeld  Enige voorwaarde, je moet in Ingelmunster wonen.

Hieronder nog een fotoalbum met alle foto’s in grotere resolutie van “thuis bij…” Hein Denturck. Klik op een kleine foto om die in groot formaat te bekijken.